Vóór 17:00 besteld = morgen in huis*
Gratis verzending vanaf €35
Al 2500+ tevreden klanten
Betaal achteraf met Klarna
Gratis retourneren
Klanten beoordelen ons met een 4.6 / 5

Sokken? Een stukje geschiedenis!

Door: SOLIT socks

SHARE

Een sok aantrekken is vrij gewoonlijk, of het nu om een traditionele sok of een enkelsok gaat. Maar waar komen sokken eigenlijk vandaan en hoe komt het dat we sokken dragen? Wij duiken even de geschiedenis van de sok in. Hierna zal het dragen van (enkel)sokken nooit meer hetzelfde voelen!

Eén van de eerste kledingstukken die de mens voor zichzelf maakte? Jawel, de sok! Toen nog niet van katoen zoals de dag van vandaag, maar wel van dierenhuiden. Deze sokken werden toen rond de enkels vastgebonden. Zouden ze toen al een probleem met afzakkende sokken gehad hebben? In die tijd waren natuurlijk de enkelsokken van SOLIT socks er nog niet. Rond de 8e eeuw voor Christus werd er door de Grieken overgeschakeld naar sokken van gevlochten dierenharen: zachter en warmer. Het woord sokken stamt trouwens af van het Latijnse woord soccus, zo ken je hier ook meteen de ontstaansgeschiedenis van.

Het vervolg van de sok

Het waren pas de Romeinen die met een nieuwe evolutie kwamen. Zij werkten met fijnere stoffen waardoor de sokken comfortabeler werden. De Egyptenaren gingen later dan weer met gebreide sokken op wandel. Deze verdwenen echter weer om pas in de 15e eeuw terug op de proppen te komen. Wist je trouwens dat de sok een tijdje hét symbool was van welvaart. Enkel welvarende mensen konden zich mooie sokken veroorloven …

En toen was er de breimachine

In de 16e eeuw werd de breimachine uitgevonden, wat meteen de echte doorbraak van de sok betekende. Een sok kon veel sneller gemaakt worden, al was het nog voornamelijk handwerk. Sokken werden steeds populairder en vanaf 1800 werd er overgeschakeld op machinaal geproduceerde sokken. Zijde, wol of katoen waren de stoffen die gebruikt werden. De sok in de vorm zoals we deze nu kennen? Die dateert uit 1864, al sloten de kousen nog niet mooi aan. Iets wat met onze SOLIT socks enkelsokken nu al helemaal geen probleem meer is.

Nylon, een ware revolutie

In de 20e eeuw kwam er nylon op de markt, waardoor sokken in de vorm van een been op de markt konden worden gebracht. Hierdoor konden sokken elastisch worden gemaakt en ook verven vormde geen probleem meer. Sokken in alle kleuren en patronen zagen het levenslicht. Tegenwoordig kunnen sokken uit heel veel verschillende materialen bestaan, het is maar waar je je comfortabel bij voelt.

Aansluitende enkelsokken uit katoen

Op zoek naar de perfect passende enkelsok die aansluit en niet afzakt? Dan kies je voor SOLIT socks, de referentie op het gebied van enkelsokken. Onze sokken zijn gemaakt uit katoen, ademen goed en bieden een optimaal draagcomfort. Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van de sok. Ga mee met de tijd!

Keep it up. Bekijk al onze producten:

Als eerste op de hoogte zijn van

de nieuwste blogs/updates en nieuwtjes? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Chat openen
1
Hi 👋,
Kunnen wij je helpen?