Vóór 17:00 besteld = vandaag verzonden*
GRATIS VERZENDING VANAF €35
Previous
Next

Waarom is koud douchen goed voor je?

Door: SOLIT socks

SHARE

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

Koud douchen (en de SOLIT quarantaine challenge: 30 dagen koud douchen) wordt steeds meer gedaan, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van het koud douchen? Wij gaan het je vertellen!

1. Van koud douchen krijg je energie

Een van de bekendste voordelen van koud douchen is toch wel dat je er meer energie van krijgt. Ongeveer 5 minuten na dat je een lekkere koud douche hebt genomen begint het gevoel. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt het bloed door je lichaam heen stromen. Dankzij je hart die sneller gaat kloppen verbeterd de bloedtoevoer naar je hersenen. Door deze verbeterde bloedtoevoer heb je meteen door dat je op de vroege ochtend meer alert en ‘wakker’ bent. Trek na je koude douche je SOLIT sokken aan en begin de dag extra sterk in je schoenen :).

2. Door koud douchen val je af

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die een langere tijd meerdere uren per dag hun lichaam aan koude omstandigheden blootstellen meer bruin vet aanmaken. Dit bruine velt helpt je lichaam warm te maken en te blijven. Hoe meer bruin vet, hoe meer je verbrandt en des te meer kilo’s je verliest. Ook zorgt de verhoogde bloedcirculatie voor een snellere stofwisseling.

Uiteraard kun je met alléén koud douchen niet afvallen, maar naast het juist voedingspatroon en bewegen kan het zeker helpen! Meer informatie over afvallen? Lees verder op de website van het voedingscentrum

3. Koud douchen verbetert je weerstand

Fysiologische stress (kort durend) en de aanpassing van het lichaam hierop wordt hormese genoemd. Een koude douche heeft dit hormetische effect. Door de schok van het koude water op je lichaam wordt het immuunsysteem geprikkeld. Dit zorgt voor een verhoogde productie van witte bloedcellen. Witte bloedcellen helpen bij het bestrijden van virussen. Je kunt dus met een koude douche wel degelijk je weerstrand verbeteren.

 4. Koud douchen bevordert de sportprestaties

Zoals je misschien wel weet zijn koud douchen en een ijsbad dingen waar topsporters regelmatig aan moeten geloven. Veel topsporters doen dit bijvoorbeeld na een wedstrijd om vermoeidheid tegen te gaan en het spierherstel te bevorderen. Dit betekent dus ook, minder spierpijn. De bloedvaten vernauwen door het koude water, vervolgens komt de bloedtoevoer op gang. Hierdoor worden de afvalstoffen in de spieren sneller afgevoerd.

Sport prestaties verbeteren dankzij koud douche

5. Een gladdere huid door koud douchen

Verder heeft koud douchen ook nog een positief effect op de huid. De bloedvaten en de spieren trekken door het koude water samen. Hierdoor wordt de huid strakker en gladder. Bovendien zorgt koud water ook ervoor dat je huis minder snel uitdroogt.

Tips

Een aantal tips om die eerste stap naar de koude douche toch wat makkelijker te maken zijn:

  • Doe het gewoon, dit klinkt misschien raar maar twijfelen helpt je niet. Probeer het gewoon te doen.
  • Blijf rustig ademhalen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je ademhaling omhoog schiet door het koude water. Wat kan helpen is na het uitademen niet meteen weer inademen, probeer je adem vast te houden. Wanneer je rustig ademt wordt het koude douchen meteen een stuk makkelijker.
  • Draai de knop ik één keer om. Je hebt misschien de neiging om de knop rustig naar koud toe te draaien. Echter, het schrikeffect van het koude water op je lichaam is het doel van de koude douche. Wanneer je geleidelijk van warm naar koud gaan heeft dit dus minder effect.
  • Trek na je koude douche een warm paar SOLIT sokken aan 🙂
  • Start vandaag!

Je verklaart ons misschien voor gek maar door deze koude douche sta jij aan het einde van de maand sterker in je schoenen, KEEP IT UP!

P.s. gaat het koud douchen je erg goed af, dan kun je na deze maand gewoon hiermee verder gaan ;)!

Keep it up. Bekijk al onze producten:

Als eerste op de hoogte zijn van

de nieuwste blogs/updates en nieuwtjes? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!