Vóór 17:00 besteld = vandaag verzonden*
GRATIS VERZENDING VANAF €35
Previous
Next

Wat is tie dye en hoe werkt het?

Door: SOLIT socks

SHARE

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

De afgelopen jaren hoor je het steeds vaker: tie dye. Misschien denk je: huh wat is dit nou weer? Kort gezegd is tie dye een techniek waarmee je kleding, door middel van textielverf en/of chloor, een andere ‘look’ kan geven. 

Wat is tie dye?

Tie dye is zoals gezegd een speciale techniek om kleding te kleuren. Tie dye is mogelijk op eigenlijk alle kledingstukken die gemaakt zijn van textiel of bamboe. Met tie dye creeër je op de kledingstukken een patroon van kleur. Dit patroon maak je door het kledingstuk te knopen en vast te zetten met bijvoorbeeld elastiekjes (tie). Wanneer je tevreden bent met je opgeknoopte kledingstuk kan het kleur gedeelte beginnen. Met de speciale textielverf kun je jouw kledingstuk gaan ‘inkleuren’ (dye).

Zelf proberen?

Kledingstukken tie dyen is erg makkelijk en tevens leuk om te doen. Wil je het zelf proberen? Volg onderstaand stappenplan en maak jouw eigen tie dye enkelsokken!

Stap 1 – Voorbereiding

Voordat je begint met het tie dyen is het handig om eerst even wat voorbereidingen te treffen. Eerst kies je het kleding stuk dat je wilt gaan tie dyne, bijvoorbeeld een wit t-shirt, een paar sokken of zelfs een broek. Als je een wit kledingstuk wilt gaan tie dyen is het verstandig om een set te bestellen met verschillende kleuren. In een zogenoemde tie dye kit zitten verschillende flesjes waar je enkel water bij hoeft te voegen elastiekjes en plastic handschoenen. Wanneer je een zwart of donker kledingstuk gebruikt kun je ook chloor gebruiken gemengd met water. Wanneer je alles in huis hebt kun je beginnen. Het is in ieder geval verstandig om het oppervlak af te dekken met bijvoorbeeld een plastic zeil. Een andere optie is een grote bak zodat je lekker je gang kan gaan. 

Stap 2 – Maak je patroon

Wat is tye die en hoe werkt het? - tie dye patroon

Met tie dyen kun je verschillende soorten patronen maken. De meest gebruikte manier is het ‘draaien’ van het kleding vanuit het midden. Pak met twee vingers het kledingstuk in het midden en draai het strak totdat jet een bolletje hebt. Vervolgens zorg je er door middel van een aantal elastiekjes voor dat het een strak bolletje blijft (hoe strakker je de elastiekjes doet hoe meer ‘originele’ stof je blijft zien). Met deze methode creëer je een ‘tornado’ van kleur. Wil je liever een ander patroon? Kijk even op bijvoorbeeld Pinterest voor nog veel meer inspiratie!

Stap 3 – Verven

De tie dye verf zit al in de flesjes uit het pakket. Om het te gebruiken hoef je enkel water toe te voegen. Op de flesjes staat precies aangegeven hoe veel water, even schudden en je bent klaar om te beginnen! Nogmaals, zorg ervoor dat de verf nergens anders op komt (je krijgt het er niet meer vanaf). Begin rustig met het aanbrengen van de verf op het kledingstuk. De hoeveelheid die je er op doet is afhankelijk van wat jij wilt. Wil je veel kleur? Doordenk het kledingstuk dan goed. Wil je het wat subtieler houden? Breng dan wat minder verf aan. (Tip: als je het kledingstuk nat maakt dekken de kleuren nog beter, hoe natter hoe beter het dekt!). Tevreden met het resultaat? Pak de kledingstukken dan in met vershoudfolie en leg ze op een droge warme plek. Hoe langer je het intrekken hoe beter de kleuren dekken.

Stap 4 – Uitspoelen

Knip de elastiekjes, als je die hebt gebruikt, los om het eerste resultaat te bekijken. Voordat je jouw creatie kan aantrekken is het verstandig om het kledingstuk eerste goed uit te spoelen. Spoel het kledingstuk eerst goed uit onder de kraan. Wanneer je het kledingstuk goed hebt uitgespoeld hang je het uit om te laten drogen. Als je er zeker van wilt zijn dat je kledingstuk goed is uitgespoeld kun het ook nog in de wasmachine doen. Laat je kledingstuk goed drogen voordat je het aantrekt! 

Stap 5 – dragen en wassen

Wanneer je jouw kledingstuk hebt gedragen moet je deze uiteraard gaan wassen. Het is verstandig om de eerst paar keer de kledingstukken die je hebt getie dyed apart te wassen (ze geven namelijk nog wel is af). Het strijken kan achteraf aan de binnenkant.

Helemaal geen zin om zelf tie dye enkelsokken te maken? Bekijk de SOLIT Limited Tie Dye Edition!

Keep it up. Bekijk al onze producten:

Als eerste op de hoogte zijn van

de nieuwste blogs/updates en nieuwtjes? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!